Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak založit cykloklub...

15. 11. 2012

Je mnoho otázek, například být, či nebýt a nebo sjet, či smotat se. Tyto otázky a odpovědi na ně nechám na každém z vás. Ovšem ve vzduchu, či možná již ve vaši hlavě vám může poletovat dotěrná otázka, jak založit cyklisticky klub? Je to jenom záležitost mocných a bohatých, či stačí být vlivný? Já odpovídám, můžete být tím vším a nebo úplně někým jiným. Pravidla, alespoň tentokrát, jsou pro všechny stejná.

Rozhodně se nejedná o činnost komplikovanou a dlouhodobou. Nicméně, budiž vám tyto následující řádky příkladem-jak na to ještě rychleji, protože z vlastní zkušenosti mohu říci, ze čím víc spěcháte, tím víc se věcí natahují. Tato přímá úměra platí snad ve všech situacích a u všech.
Prvním krokem k založení nového klubu-občanského sdružení podle zákona č.83/1990 Sb., o sdružování občanů ve znění zákona č.300/1990Sb., zákona č. 531/1991 Sb. a zákona č.68/1993 Sb. je ustanoveni jeho přípravného výboru.
V praxi to vypadá tak, že se všichni musíte sejít a zjistit: kolik vás vůbec je a kdo je starší 18 let. Je-li váš tým alespoň tříčlenný a jeden z vás je starší 18 let, tak máte vyhráno. Nyní totiž musíte ustanovit přípravný výbor, který je složen právě alespoň ze tří osob, které splňují již zmiňované podmínky. Tento přípravný výbor připraví návrh stanov nové organizace a předloží je k projednání a schválení ustavujícímu organu - tedy vám všem. Mimochodem, můžete se nazvat valnou hromadou, výročním balíkem, ale ve skutečnosti to budete vy všichni "kolem postižení".
V našem případě, když jsme zakládali SK /sportovní klub/ toto vše trvalo necelý den včetně nalezení stanov na internetu. Ano, lze najit vzorové stanovy a to na stránkách Českého svazu tělesné výchovy. Tyto stanovy jsou podle mě a také Ministerstva vnitra určeny na trochu větší celky, ovšem chcete-li vystavět nějakou Tělovýchovnou jednotu, máte je zde.
My ze skromnějších poměrů si můžeme pomoci úpravou těchto stanov a nebo si o ně můžete napsat na Ministerstvo vnitra-odbor všeobecné správy, oddělení volební a sdružování 112 20 Praha 1, U obecního domu 3. Telefonický kontakt: 02 6142115.
Pochopitelně, mate-li čas a chuť, můžete si je stvořit sami. Nezapomeňte, že stanovy musí povinně obsahovat přesný název klubu, který bude později používán v oficiálních dokumentech a jeho sídlo.
Měli byste ve stanovách také definovat posláni klubu, to může být hodně široké, ale lze též stručně konstatovat, že jim je provozování cyklistiky ve všech jejich disciplínách, na všech věkových a výkonnostních úrovních. Důležitou součásti stanov je také způsob nabývání a pozbývání členství v klubu a povinnosti a práva jeho clenu. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že kluby vznikají z party kamarádu, kteří jsou přesvědčeni, že je nikdy nic nerozdělí. Za pár let však mohou hledat ve stanovách svého sdružení cestičky k tomu, jak by se jeden druhého zbavili.
Posledním úkolem při zpracování stanov je určení orgánu klubu. Sem v prvé řadě patři zmiňovaný balík, či valná hromada- tedy vy všichni a váš význam pro další život organizace. Tedy co vše se jejímu jednání překládá, co posuzuje a schvaluje, jak často volí řídící orgán klubu.
Musíte zvolit statutárního zástupce klubu /prezident, předseda, starosta, apod./ který bude klub reprezentovat i navenek a je oprávněn činit rozhodnutí ve všech věcech samostatně. Někdy bývá tato pravomoc omezena například povinnosti spolupodepisovat doklady ještě dalším členem, či cleny vedeni klubu.
Dejme tomu, ze stanovy byly zpracovány k plné spokojenosti všech členů vznikajícího klubu, první-ustavující schůze proběhla tak, jak měla a výbor je zvolen.
Co nyní udělat, aby se klub mohl pustit do závodění, organizování akcí, ale i do jednání s potencionálními sponzory- zcela legálně?
Prvním krokem je zpracování zápisu z ustavujícího jednání klubu, z něhož je patrné, které osoby byly pověřeny jeho vedením- tedy jmenovitě, kdo je například předsedou, zástupcem, hospodářem. Uvedení lidé potom musí zajistit registraci stanov na Ministerstvu vnitra ČR. K tomu potřebujete text stanov/2x/ a zápis z ustavující schůze klubu s ověřenými podpisy.
Vše zašlete s krátkým průvodním dopisem na již zmíněnou adresu MV ČR. Z poplatku nemějte strach, žádné se neplatí. Pochopitelně až na ověření podpisu.
Pokud má návrh na registraci sdružení všechny potřebné náležitosti, provede MV ČR registraci do 10 dnů od doručení návrhu a přidělí vám identifikační číslo /IČO/.
Nyní zbývá klubu povinnost jediná a tou je registrace u Finančního úřadu v místě podle sídla klubu, protože klub bude jistě hospodařit, mít příjmy a potom tedy i podávat daňové přiznání.
Pro většinu klubů to ale vůbec není spojeno s povinnosti platit nějaké daně. Ta nastává opravdu až ve chvíli, kdy příjmy z hospodářské činnosti-třeba od sponzoru-budou tak velké, že klub proti nim nebude mít odpovídající vydání na sportovní činnost. Osobně se těším až tato situace někdy nastane. Přiznávám ale, že když jsem byl v lednu navštívit Finanční úřad a chtěl jsem SK zaevidovat, tak jsem byl vykázán s tím, že jsem tam úplně zbytečně, neboť jsme neměli žádné příjmy. A jak se dotyčný vyjádřil, cituji: Pochybuji, že někdy mít budete a když tak je náklady úplně pohltí. Jste tu zbytečně. Přečtěte si zákon o vás.
Nu, nic jiného mi nezbývá než se na něj mrknout, ovšem až v zimě. Nyní máme sice každý svůj názor, ale i sponzora a hlavně máme kde a na čem jezdit. A o tom to je.